Ένα συνηθισμένο πρόβλημα

προβληματα κακης στασης στη καρεκλα γραφειουΉρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε. Στην πραγματικότητα οι πιθανότητες να συμβαίνει και σε εσάς είναι μεγάλες!  Είτε χαλαρώνοντας είτε καμπουριάζοντας στο γραφείο σας, μπροστά στον υπολογιστή σας. Συμβαίνει σε κάθε περίπτωση σε όλους μας, αλλά γνωρίζατε ότι αυτή η συνήθεια σας να κάθεστε σε καμπουριαστή στάση επιδρά σε περισσότερους τομείς της καθημερινότητας σας εκτός από τη σωματική σας υγεία; Παρόμοια όπως και η γλώσσα του σώματος επιδρά στις απόψεις των υπολοίπων για εμάς, έτσι και η στάση του σώματος μας πάνω στην καρέκλα του γραφείου μας επηρεάζει στο πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό και κατ’ επέκταση πως οι άλλοι βλέπουν εμάς. Ας δούμε λοιπόν πώς η σωστή στάση του σώματος μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους: 

Επίδραση στην υγεία του σώματός μας

Αρχικά, ας δούμε το προφανές: η κακή στάση του σώματος έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο σώμα σας. Τα πιο συνηθισμένα παράπονα από υπαλλήλους γραφείου σύμφωνα με έρευνες είναι τα ακόλουθα:

  • πόνοι στη μέση για το 63%,
  • πόνοι στους ώμους για το 38%,
  • πόνοι στο λαιμό για το 53%,
  • πόνοι στον καρπό για το 33%.

Όπως είναι φανερό από τους αριθμούς, οι υπάλληλοι, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ανέφεραν περισσότερα από ένα μέρη του σώματός τους όπου πονούσαν. Αυτό συμβαίνει  ακριβώς επειδή το σώμα σας είναι ένα ενιαίο σύνολο! Τίποτα δε λειτουργεί αυτόνομα, συνεπώς αν πονάει και σας πιέζει η μέση σας, να είστε σίγουροι ότι θα έχετε πόνους και πίεση και σε ένα άλλο μέρος του σώματός σας. Ο πόνος μπορεί συχνά να εμφανισθεί σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος σας, ακόμη και σε διαφορετικά μέρη από το σημείο που τραυματίστηκε ή πιέστηκε.

Επίδραση στα συναισθήματά σας

kakh stash sth karekla

Το να πονάτε είναι δύσκολο, ειδικά αν οι πόνοι είναι χρόνιοι. Ενδέχεται να σας καταπονήσει, προσπαθώντας να επιβιώσετε στο γραφείο σας και εκτελώντας τα εργασιακά σας καθήκοντα με μεγάλη δυσκολία. Στην καλύτερη περίπτωση, οι πόνοι δε σας επιτρέπουν να είστε δημιουργικοί και υγιείς στη δουλειά σας. Η καλή στάση του σώματος στο γραφείο σας μπορεί να συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό σε θετική συναισθηματική κατάσταση και καλή ψυχική υγεία. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες έρευνες που επισημαίνουν ότι η γλώσσα και η στάση του σώματος μας συνδέονται με το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και το πώς αντιδράμε σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Αυτό σημαίνει πως η επιλογή να δουλεύουμε με την σωστή στάση του σώματός στο γραφείο
 μας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα συναισθήματά μας αλλά και τον τρόπο που αντιδρούμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις.


Πώς να αποκτήσετε σωστή στάση στο γραφείο:

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε!

Ergohuman mechanismΚαθώς κάθεστε σε μια καρέκλα γραφείου, προσπαθήστε να ρυθμίστε την πλάτη της  μεταξύ 90 και 100 έως 135 μοιρών. Στην πραγματικότητα, το μυστικό είναι να το κάνετε την κίνηση αυτή συνεχώς. Μπορεί να χρειαστεί να κάθεστε με τις ώρες στο κάθισμα εργασίας σας, το σημαντικό όμως είναι να αλλάζετε τη στάση της πλάτης σας κάθε 20 λεπτά. Παράλληλα βεβαιωθείτε πως η καρέκλα σας έχει το κατάλληλο ύψος ώστε να σας επιτρέπει την ιδανική χρήση του πληκτρολογίου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθούν διάφοροι πόνοι στο χέρι και στον καρπό σας.

Και πάλι, προσπαθείτε να αλλάξετε το ύψος της καρέκλας σας ώστε να επιτρέψετε στα χέρια και στα πόδια σας να είναι τοποθετημένα σε διάφορες γωνιές, ελαχιστοποιώντας το χρόνο που είστε καθισμένοι σε μια θέση. Μην ξεχνάτε η κατάλληλη αρχική θέση για το ύψος της καρέκλας είναι με τα πόδια σας επίπεδα στην επιφάνεια του πατώματος. Αν δεν μπορείτε να βρείτε την ιδανική αυτή θέση στο γραφείο σας τότε θα έπρεπε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα νέο γραφείο ή μια καρέκλα γραφείου που θα σας διευκόλυνε να βρείτε την θέση αυτή. Όσον αφορά το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και την οθόνη σας: βεβαιωθείτε πως βρίσκονται ακριβώς μπροστά σας. Η οθόνη, συγκεκριμένα, θα έπρεπε να βρίσκεται αρκετά εκατοστά μακριά και πάνω από το γραφείο σας ώστε να μπορείτε να διαβάζετε χωρίς να κοιτάτε κάτω. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας όταν δε γράφετε, ξεκουράζοντας τον καρπό σας, ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτό θα ήταν η χρήση μιας καρέκλας με μπράτσα. Και πάλι, με κάθε ευκαιρία αλλάξτε στάσεις!

 

Επενδύστε στην εργονομία των επίπλων γραφείου και του καθίσματος

Τα εργονομικά έπιπλα γραφείου αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα για τη σωματική και ψυχική σας υγεία στο γραφείο. 

Αν δε διαθέτετε έπιπλα γραφείου που μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε στις ανάγκες του σώματός σας, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας  σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσετε στην αγορά τους. Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τα εργονομικά έπιπλα γραφείου, οπότε θα σας είναι εύκολο να βρείτε κάτι αξιόλογο που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας αλλά και στον προϋπολογισμού σας. Η Chairpro έχει μια ολοκληρωμένη γκάμα σε εργονομικές καρέκλες γραφείου, που καλύπτει και τους ποιο απαιτητικούς πελάτες και σε μεγάλο εύρος τιμών. Επενδύστε τώρα στην υγεία σας με την αγορά μια εργονομικής καρέκλας.