Σήμερα οι εργαζόμενοι περνούν τον περισσότερο τους χρόνο πάνω σε μια καρέκλα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, για να βελτιώσουμε την άνεση του εργαζομένου και κατ’ επέκταση να ανεβάσουμε την παραγωγικότητα και το ηθικό του, να του προσφέρουμε την σωστή καρέκλα. Γι’ αυτό τον λόγο η «εργονομία» είναι η πιο σημαντική έννοια όταν μιλάμε για το περιβάλλον του γραφείου.

Μια εργονομική καρέκλα γραφείου μειώνει την πίεση και την ένταση που δέχεται η σπονδυλική στήλη όταν καθόμαστε ενώ ταυτόχρονα μειώνει την καταπόνηση των μυών της πλάτης, του αυχένα και των ώμων.

Έτσι, παρ’ όλο που αυτές οι σωστές καρέκλες γραφείου είναι λίγο ακριβότερες, αποτελούν μια σημαντική επένδυση για μια επιχείρηση μια και αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μειώνουν την πιθανότητα προβλημάτων υγείας στον εργασιακό χώρο, όπως οι πόνοι στον αυχένα και στη μέση, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα κ.α.

Ιδανικά μια επιχείρηση θα πρέπει να επιλέξει για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά την καρέκλα του σύμφωνα με τον σωματότυπό  του, τον τρόπο εργασίας του και τα τυχόν προβλήματα υγείας που έχει. Εάν αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει ο επόμενος καλύτερος τρόπος για την επιχείρηση είναι να επιλέξει μια καρέκλα γραφείου που είναι πλήρως ρυθμιζόμενη για να μπορέσει να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε εργαζόμενου.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια τέτοια καρέκλα είναι:

  • - Ρυθμιζόμενο ύψος του καθίσματος
  • - Δυνατότητα περιστροφής
  • - Ρυθμιζόμενο ύψος της πλάτης και βάθος της έδρας
  • - Ρυθμιζόμενα μπράτσα
  • - Οσφυϊκή υποστήριξη ρυθμιζόμενη

 

Η επιλογή της καρέκλας γραφείου που θα χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι είναι μία από τις σημαντική επιχειρηματική απόφαση. Μια ακατάλληλη καρέκλα γραφείου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον εργαζόμενο λόγω της πίεσης στην σπονδυλική στήλη, στους ώμους και στα χέρια. Αυτό, πέρα από τον χαμένο χρόνο εργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ης παραγωγικότητας και την πτώση του ηθικού των εργαζομένων.