nees-taseis-sto-sxediasmo-tou-grafeiou

 Κατά το παρελθόν, δεν μας απασχολούσε ιδιαίτερα ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση ενός γραφείου. Θεωρούνταν πως ένας μεγάλος, διαχωρισμένος χώρος για τους υπαλλήλους ήταν αρκετός, ενώ κανείς δεν πίστευε πως συγκεκριμένα χρώματα, σχεδιασμοί και συνθέσεις μπορεί να σχετίζονται με την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα ή ακόμα και με την έλλειψή τους.

Στις μέρες μας, οι απόψεις αυτές έχουν αλλάξει καθολικά. Οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού γραφείων, έχουν κατανοήσει πως οι εργαζόμενοι, όντας δραστήριοι και κινητικοί δεν μπορεί να δουλεύουν ανάμεσα σε ογκώδη έπιπλα. Επίσης, έχει γίνει κατανοητό πως η σωστή ατμόσφαιρα και ο κατάλληλος φυσικός φωτισμός μπορούν αν βοηθήσουν τις ομάδες εργασίας να γίνουν πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές.

Σχεδιάζετε να ανακαινίσετε τον υπάρχοντα χώρο του γραφείου σας ή να διαμορφώσετε ένα καινούριο γραφείο από την αρχή; Αν ναι, εδώ θα βρείτε μερικές τάσεις και κανόνες που πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψιν κατά το σχεδιασμό σας:


Επιλέξτε διαφορετικά χρώματα για κάθε χώρο εργασίας

Διαφορετικά χρώματα δημιουργούν και μεταφέρουν διαφορετικά συναισθήματα και διάθεση. Έχει μεγάλη σημασία το χρώμα που θα επιλέξετε να βάψετε τους τοίχους των χώρων εργασίας σας. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη και την ένταση των υπαλλήλων σας, ενώ οι πράσινοι τοίχοι μπορεί να βοηθήσουν την ομάδα σας να αισθανθεί ευπρόσδεκτη και οικεία. Αν οι υπάλληλοί σας είναι συνεχώς υπό πίεση προσπαθώντας να προλάβουν αυστηρές προθεσμίες, εξετάστε την επιλογή του  μπλε χρώματος - είναι κατευναστικό και προκαλεί ηρεμία.

Υιοθετήστε κοινόχρηστα γραφείαsit-stand-desks

 Αν θεωρήσουμε πως κάποιοι από τους εργαζομένους μιας εταιρίας, χρησιμοποιούν το γραφείο τους κάποιες ώρες ή μέρες της εβδομάδας μόνο, είναι λογικό να μην δίνεται σε όλους προσωπικό γραφείο. Γι’ αυτό και πολλές εταιρίες  έχουν απλά κάποια “κοινόχρηστα” γραφεία στον εργασιακό χώρο, εξοπλισμένα κυρίως μόνο με πρίζες  , ώστε οι εργαζόμενοι τους να τα χρησιμοποιούν διαδοχικά συνδέοντας το laptop τους.

Γνωρίστε τα Sit-Stand γραφεία

Έρευνες έχουν δείξει πως η συνεχής καθιστική εργασία κάνει κακό στην υγεία. Ευτυχώς οι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει να λύσουν αυτό το πρόβλημα με την ανακάλυψη των “ sit-stand γραφείων”, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε καθιστή ή όρθια θέση για τον εργαζόμενο. Τα γραφεία αυτά διαθέτουν ένα μηχανισμό ο οποίος επιτρέπει στον εργαζόμενο, με το πάτημα ενός κουμπιού, να ανασηκώσει το γραφείο του ή να το κατεβάσει. Έτσι ο ίδιος  μπορεί να εναλλάσσει ανάμεσα στις δυο επιλογές κατά την διάρκεια της ημέρας, κάτι το οποίο του προσφέρει περισσότερη ενέργεια και λιγότερους πόνους.

valte-fusika-stoixeia-sto=grafeioΒάλτε φυσικά στοιχεία στον χώρο

Πολλές νέες εγκαταστάσεις γραφείων υποστηρίζουν  πλέον την ύπαρξη φυσικών στοιχείων στον χώρο. Τα φυτά και το φυσικό φως παραδείγματος χάριν μέσα στον εργασιακό χώρο φαίνεται να συνδέονται με την μείωση του στρες  και της κατά συνήθεια απουσίας των εργαζομένων  και  έχει αποδειχθεί πως τονώνουν την παραγωγικότητα τους.

Σχεδιάστε "ευέλικτα" το γραφείο

Επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιες θα είναι οι ανάγκες της εταιρίας σας σε βάθος χρόνου, πολλές εταιρείες αντί να εγκαθιστούν ογκώδη και σταθερά έπιπλα που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα  χώρου και διάταξης καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται, επιλέγουν σπονδυλωτή διαμόρφωση των γραφείων στους χώρους εργασίας, αλλά και δωμάτια που θα μπορούσαν γρήγορα να αναδιαμορφωθούν ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες που συνεχώς αλλάζουν.

Τόσο εσείς όσο και η ομάδα σας περνάτε πάρα πολύ χρόνο στο γραφείο και ενδεχομένως να συνεχίσετε να το κάνετε για πολλά ακόμη χρόνια. Δεν υπάρχει λόγος να σας πιέζει και να σας αγχώνει η προοπτική της αναμόρφωσης και του επανασχεδιασμού του γραφείου σας. Φροντίστε να βρείτε τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να γίνουν πιο δημιουργικοί και πιο παραγωγικοί και προσθέστε και τους ίδιους στη διαδικασία του σχεδιασμού σας.