Η εργονομία ενός καθίσματος και κατ’ επέκταση η άνεση και η υγιεινή που προσφέρει στον χρήστη της, καθορίζεται από τους μηχανισμούς τους οποίους διαθέτει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε mini videos την λειτουργία του κάθε μηχανισμού. Κάθε καρέκλα μέσα στο site μας έχει στην περιγραφή της και τα σχετικά βίντεο που δείχνουν τους μηχανισμούς που διαθέτει.
Κίνηση
 

 

Αμορτισέρ αερίου (gas lift) - παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του ύψους της καρέκλας.

Συρόμενο κάθισμα (Seat sliding) – Με την οριζόντια κίνηση της έδρας του καθίσματος παρέχεται η δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ της λεκάνης και της πλάτης του καθίσματος έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε την σωστή θέση καθίσματος ανάλογα με τον σωματότυπο μας.

3D κίνηση της έδρας του καθίσματος (3D seat movement) - το κάθισμα κλίνει προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος του χρήστη.

     

Κλίση του καθίσματος προς τα εμπρός (Seat forward inclination) – δυνατότητα ανάκλισης της έδρας προς τα εμπρός για να μπορεί ο χρήστης να βρει την ιδανική θέση καθίσματος.

Αυτόματη προσαρμογή της έντασης της ανάκλισης ανάλογα με το βάρος του χρήστη χωρίς χειροκίνητες ρυθμίσεις. (Tilt autoweight adjustment)

Μηχανισμός Tilt-Relax με τον οποίο το κάθισμα και η έδρα κινούνται ταυτόχρονα σε θέση ανάκλισης και δίνουν τη δυνατότητα στο κάθισμα να ταλαντεύεται ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος. (Tilt seat and back)

     

Συρόμενη πλάτη για την σωστή ρύθμιση του βάθους της καρέκλας (Backrest depth adjustable)

Ρυθμιζόμενο ύψος πλάτης (Backrest height)

Ρυθμιζόμενο ύψος πλάτης και σταθεροποίηση στο επίπεδο που ταιριάζει στο ύψος του (Backrest height lock).

     

Ρυθμιζόμενη γωνία της πλάτης σε σχέση με την έδρα με δυνατότητα κλειδώματος σε διάφορες θέσεις (Backrest tilt lock)

Ρυθμιζόμενη σε βάθος ζώνη στήριξης της μέσης (οσφυϊκής μοίρας) (Lumbar support depth adjustment)

Ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος ζώνη στήριξης της μέσης (οσφυϊκής μοίρας) (Lumbar support height)

     

Ρυθμιζόμενη γωνία των μπράτσων (Armrest angle change armpad)

Οριζόντια ρύθμιση της θέσης των μπράτσων (Armrest sliding armpad)

Ρύθμιση του ύψους των μπράτσων (Armrest upward)

     

Ρύθμιση του πλάτους των μπράτσων (Armrest width)

Ασύγχρονος μηχανισμός ανάκλισης της πλάτης και της έδρας (Asynchronous tilt seat and back) - η γωνία μεταξύ του καθίσματος και της πλάτης αλλάζει χωριστά και ασύγχρονα

Ασύγχρονος μηχανισμός ανάκλισης της πλάτης και της έδρας με δυνατότητα κλειδώματος σε διάφορες θέσεις (Asynchronous tilt seat and back with a lock)

     

2D ρύθμιση του προσκέφαλου (Neckrest 2D adjustable) – Δυνατότητα ρύθμισης προς 2 κατευθύνσεις ώστε ο χρήστης να μπ[ορεί να βρει την σωστή θέση του προσκέφαλου σε σχέση με τη θέση του κεφαλιού.

Ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος προσκέφαλο ώστε να ταιριάζει στο ύψος του κάθε χρήστη. (Neckrest adjustble height)

 

 

Αναλυτική περιγραφή των μηχανισμών ανάκλισης:
 

 

Μηχανισμοί [ CPT ]                    

Χειροκίνητος μηχανισμός που επιτρέπει τη ρύθμιση του ύψους [1] και της γωνίας [2] της πλάτης σε σχέση με την έδρα, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να βρει την στάση που του ταιριάζει. Το ύψος του καθίσματος ρυθμίζεται με αμορτισέρ αερίου [4]. Ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται στις βασικές καρέκλες γραφείου και προσφέρει τις ελάχιστες ρυθμίσεις ώστε ο χρήστης να κάθεται αναπαυτικά. Συνιστάται για διάρκεια εργασίας έως 6 ώρες.

Τέτοιοι μηχανισμοί είναι:

- O μηχανισμός CPT της New Line ο οποίος επιπλέον προσφέρει και ρύθμιση του βάθους του καθίσματος (απόσταση μεταξύ του καθίσματος και της πλάτης) [3]

- Ο μηχανισμός ΜΕΚ της Antares

- Ο μηχανισμός Ergon 2L της New Line με τον οποίο η ρύθμιση της κλίσης της πλάτης γίνεται με μοχλό.

 

 

Μηχανισμοί [ Synchro ]                    

Ο μηχανισμός τύπου synchro προσφέρει την μεγαλύτερη άνεση και εργονομία από οποιοδήποτε άλλο. Με τον μηχανισμό αυτό η πλάτη κινείται προς τα πίσω ενώ η έδρα κινείται συγχρονισμένα αλλά σε μικρότερη αναλογία [1] ώστε να παραμένει στη σωστή θέση σε σχέση με το έδαφος προσφέροντας σταθερό κάθισμα στον χρήστη (Η συνήθης αναλογία είναι 2:1). Με αυτό τον τρόπο το κάθισμα «ακολουθεί» τις κινήσεις του σώματος του χρήστη και προσφέρει συνεχή στήριξη στην πλάτη και τη μέση ενώ ταυτόχρονα οι ώμοι, τα πόδια και τα χέρια παραμένουν στη σωστή θέση και δεν καταπονούνται. Η ένταση της ανάκλισης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του χρήστη με τον μοχλό [2] έτσι ώστε, όταν ο χρήστης γέρνει προς τα πίσω να αισθάνεται ότι το σώμα του συγκρατείται.

Αν ο χρήστης το επιθυμεί η κλίση της πλάτης μπορεί να κλειδώσει σε διάφορες θέσεις έτσι ώστε να μπορεί να βρει ην σταθερή θέση που τον βολεύει. Ο μηχανισμός διαθέτει επιπλέον λειτουργία anti-shock με την οποία όταν ενεργοποιείται η ανάκλιση η καρέκλα κινείται ομαλά κατά τις αλλαγές της θέσης του σώματος και εμποδίζει την πλάτη της καρέκλας να χτυπήσει τον χρήστη όταν αυτός ανασηκώνεται στην όρθια θέση.

Η ρύθμιση του ύψους του καθίσματος γίνεται με αμορτισέρ αερίου [1]

Οι καρέκλες με μηχανισμό synchro συνήθως ενσωματώνουν επιπλέον λειτουργίες που βελτιώνουν την εργονομία του καθίσματος όπως: ρυθμιζόμενο ύψος πλάτης, ρυθμιζόμενο βάθος καθίσματος, ρυθμιζόμενα μπράτσα, προσκέφαλο κ.α.

Τέτοιοι synchro μηχανισμοί είναι:

- Ο μηχανισμός ASYN της Antares

- Oι μηχανισμοί Active 1, Epron Syncron σε συνδυασμό με συρόμενο κάθισμα και Duetto Syncron της New Line

- Οι εξελιγμένοι μηχανισμοί Ballpoint-Synchron-plus, Motionflex-Synchron (MS), Syncro-Automatic, Syncro-Dynamic, Syncro-Motion X – SX, Syncro-Quickshift-plus (QS+), Syncro-Tension (ST) της Dauphin

- Οι μηχανισμός synchro της Topstar, της Leyform και της Humanscale.

 

Μηχανισμοί [ Asynchron ]                    

Ασύγχρονος μηχανισμός που επιτρέπει την ανεξάρτητη κίνηση της πλάτης και της έδρας. Δίνεται η δυνατότητα για ανεξάρτητη ρύθμιση της κλίσης της πλάτης [1] και του καθίσματος [2] που σταθεροποιούνται σε διάφορες θέσεις. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να βρει την ιδανική θέση του καθίσματος του και ταυτόχρονα, όταν ενεργοποιεί τον μηχανισμό να επιλέγει ποια μέρη της καρέκλας ακολουθούν τις κινήσεις του σώματός του και με ποιο τρόπο.

Η ένταση της ανάκλισης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του χρήστη με τον μοχλό [5] έτσι ώστε, όταν ο χρήστης γέρνει προς τα πίσω να αισθάνεται ότι το σώμα του συγκρατείται. Η ρύθμιση του ύψους του καθίσματος γίνεται με αμορτισέρ αερίου [3]

Τέτοιοι asynchron μηχανισμοί είναι:

- Ο μηχανισμός ASYN της Antares

- O μηχανισμός IBRA της new line ο οποίος επιπλέον προσφέρει και ρύθμιση του ύψους της πλάτης [4].

 

 

Μηχανισμοί [ Tilt ]                    

Μηχανισμός που ενεργοποιείται συνήθως με μοχλό [1] και επιτρέπει στο κάθισμα και την έδρα να κινούνται μαζί ταυτόχρονα σε θέση ανάκλισης, γι αυτό και χρησιμοποιείται στις καρέκλες όπου η έδρα και η πλάτη είναι ενωμένες. Η κίνηση αυτή είναι ελεύθερη και ενεργοποιείται καθώς ο χρήστης γέρνει προς τα πίσω. Η ένταση της ανάκλισης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του χρήστη με τον μοχλό [2] έτσι ώστε, όταν ο χρήστης γέρνει προς τα πίσω να αισθάνεται ότι το σώμα του συγκρατείται. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να χαλαρώνει κατά την πολύωρη εργασία. Το κάθισμα μπορεί να σταθεροποιείται στην όρθια θέση.

Το ύψος του καθίσματος ρυθμίζεται με αμορτισέρ αερίου [1] ο μοχλός του οποίου είναι συνήθως ο ίδιος με αυτόν που ενεργοποιεί την λειτουργία tilt.

 

Μηχανισμοί [ Multiblock ]                    

Μηχανισμός που ενεργοποιείται συνήθως με μοχλό [1] και επιτρέπει στο κάθισμα και την έδρα να κινούνται μαζί ταυτόχρονα σε θέση ανάκλισης με δυνατότητα στο χρήστη να ασφαλίζει και να σταθεροποιεί το κάθισμα σε διάφορες θέσεις [2] (σε αντίθεση με τον μηχανισμό Tilt που σταθεροποιείται μόνο στην όρθια θέση). Η ένταση της ανάκλισης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του χρήστη με περιστρεφόμενο μοχλό [3] έτσι ώστε, όταν ο χρήστης γέρνει προς τα πίσω να αισθάνεται ότι το σώμα του συγκρατείται.

Ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται σε καρέκλες όπου η έδρα και η πλάτη είναι ενωμένες και επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιεί την ελεύθερη ανάκλιση και να χαλαρώνει κατά την διάρκεια της εργασίας του γέρνοντας προς τα πίσω αλλά και να «κλειδώσει» την καρέκλα να μείνει σταθερή σε οποιαδήποτε θέση. Η ένταση της ανάκλισης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του χρήστη με τον μοχλό [3] έτσι ώστε, όταν ο χρήστης γέρνει προς τα πίσω να αισθάνεται ότι το σώμα του συγκρατείται.

Επιπλέον ο μηχανισμός Multiblock διαθέτει την λειτουργία anti-shock με την οποία όταν ενεργοποιείται η ανάκλιση η καρέκλα κινείται ομαλά κατά τις αλλαγές της θέσης του σώματος και εμποδίζει την πλάτη της καρέκλας να χτυπήσει τον χρήστη όταν αυτός ανασηκώνεται στην όρθια θέση.

Το ύψος του καθίσματος ρυθμίζεται με αμορτισέρ αερίου [1] ο μοχλός του οποίου είναι συνήθως ο ίδιος με αυτόν που ενεργοποιεί την λειτουργία tilt.

Μηχανισμούς Multiblock διαθέτουν πολλά μοντέλα των εταιριών Antares, New Line, Topstar και Leyform.