Πως ρυθμίζουμε σωστά την καρέκλα γραφείου

Ρυθμίστε το ύψος της έδρας

Τα πόδια σας πρέπει να ακουμπούν καλά στο πάτωμα κει όχι στη βάση του καθίσματος. Εάν χρειάζεται χρησιμοποιήστε υποπόδιο. Τα γόνατα θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρά χαμηλότερα από τους γοφούς. Επίσης προσέξτε ώστε οι αγκώνες, όταν ακουμπούν στην επιφάνεια εργασίας για πληκτρολόγηση να σχηματίζουν γωνία 90ο

Δοκιμάστε το ύψος της καρέκλας γραφείου που διαλέξατε διεξοδικά. Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε την φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και να μεγιστοποιήσουμε την άνεση της μέσης μας ενώ καθόμαστε. Εάν η καρέκλα είναι πολύ ψηλή τα πόδια και κατά συνέπεια και η πλάτη δεν στηρίζονται σωστά ενώ περιορίζεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

  

Ρυθμίστε το βάθος της έδρας

Όταν καθόμαστε σε μια καρέκλα γραφείου το πίσω μέρος των γονάτων δεν θα πρέπει να ακουμπά στο εμπρός άκρο της έδρας. Ιδανικά θα πρέπει να απέχει 4-9 πόντους. Αυτό επιτρέπει την ελεύθερη, χωρίς εμπόδια αναδίπλωση των γονάτων. Εάν η έδρα της καρέκλας είναι πολύ κοντή μπορεί να δημιουργηθεί πίεση και δυσφορία στο πίσω μέρος του μηρού. Αν η έδρα της καρέκλας είναι πολύ μεγάλη μπορεί να εμποδίζει τον χρήστη να στηρίξει αποτελεσματικά το σώμα του στην πλάτη της καρέκλας.

   


Ρυθμίστε την κλίση της έδρας και της πλάτης

Εφόσον κάθεστε στην καρέκλα έχοντας την πλάτη σταθερή ρυθμίστε την κλίση της πλάτης στο σημείο που σας βολεύει καλύτερα και κρατά πιο άνετο τον κορμό σας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες για να διαφυλάξουμε την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης η πλάτη του καθίσματος δε θα πρέπει να είναι στην όρθια θέση αλλά να έχει κλίση 100-115ο. Δοκιμάστε διάφορες κλίσεις της πλάτης κατά την διάρκεια της εργασίας σας και βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Πολλές καρέκλες γραφείου διαθέτουν την δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης της έδρας. Η επιπλέον αυτή ρύθμιση μας δίνει την δυνατότητα να πετύχουμε ακόμα καλύτερη στάση του σώματος πάνω στην καρέκλα σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

  

Ρυθμίστε την οσφυϊκή υποστήριξη 

Η καμπύλη της πλάτης της καρέκλας γραφείου θα πρέπει να διατηρεί την φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ρυθμίσετε το ύψος της πλάτης ή την ειδική ζώνη στήριξης της μέσης (αν υπάρχει) στο σημείο όπου οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι είναι πιο κυρτοί. Η πίεση της πλάτης στην μέση δεν θα πρέπει να είναι έντονη αλλά μέχρι του σημείου που αισθάνεστε ότι στηρίζεται αποτελεσματικά.

 

  

Ρυθμίστε τα μπράτσα 

Τα μπράτσα της της καρέκλας γραφείου θα πρέπει να ρυθμιστούν ως προς το ύψος ώστε να ταιριάζουν στο ύψος του αγκώνα όταν τα χέρια κρέμονται χαλαρά στο πλάι. Αν τα μπράτσα της καρέκλας είναι πολύ μακριά ή πολύ ψηλά δεν θα σας επιτρέπουν να έχετε τα χέρια σας στην σωστή στάση για να πληκτρολογήσετε. Τα μπράτσα του καθίσματος θα πρέπει να σας επιτρέπουν να έχετε τους αγκώνες σας χαλαρούς στο πλάι του κορμού ενώ ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση στην επιφάνεια του γραφείου. Ιδανικά τα μπράτσα της καρέκλας θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια εργασίας και ο αγκώνας με τον καρπό και το πληκτρολόγιο στην ίδια ευθεία. Αν το ύψος του γραφείου δεν επιτρέπει την παρακάτω στάση θα πρέπει να σκεφτείτε να το ψηλώσετε ή να το χαμηλώστε ή, αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να αφαιρέσετε τα μπράτσα της καρέκλας. 

 

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του άρθρου