Τα χαρακτηριστικά της εργονομικής καρέκλας γραφείου

Οι καρέκλες γραφείου συνήθως έχουν τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την χρήση τους σε εργασία γραφείου έστω και για λίγη ώρα:

  • • Ρυθμιζόμενο ύψος
  • • Περιστρεφόμενη
  • • Σταθερή βάση 5 ακτινών με τροχούς

 

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι αρκετά ώστε να χαρακτηριστεί μια καρέκλα γραφείου εργονομική. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια λίστα χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει μια καρέκλα ώστε να χαρακτηρίζεται εργονομική. Τα χαρακτηριστικά αυτά  διαχωρίζονται σε απαραίτητα και προαιρετικά.  Όσο περισσότερα από τα προαιρετικά χαρακτηριστικά έχει μια καρέκλα γραφείου τόσο πιο άνετη αναπαυτική και εργονομική είναι:

1. Πλάτη της καρέκλας:
i. Απαραίτητα χαρακτηριστικά:
a. Εργονομική καμπυλωτή διαμόρφωση
ώστε να μιμείται την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Με αυτό τον τρόπο στηρίζεται σωστά τόσο η οσφυϊκή μοίρα (μέση) όσο και το άνω μέρος του κορμού.
b. Ρύθμιση του ύψους ή ξεχωριστή ζώνη οσφυϊκής υποστήριξης. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε σωστά την καμπυλότητα της καρέκλας ώστε το κάθε σημείο της πλάτης και της μέσης μας να ακουμπά στο σωστό σημείο της πλάτης και να στηρίζεται επαρκώς.
c. Ρύθμιση της κλίσης της πλάτης. Με αυτό τον τρόπο βρίσκουμε την σωστή θέση που μας βολεύει ανάλογα με τον σωματότυπο και τον τύπο της εργασίας μας.

ii. Προαιρετικά χαρακτηριστικά
a. Ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη
. Η ζώνη οσφυϊκής υποστήριξης είναι ιδανικό να μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το ύψος και ως προς την ένταση της πίεσης που ασκεί στο σώμα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την ιδανική ρύθμιση.
b. Ελαστικότητα – ευκαμψία. Οι υψηλής εργονομίας καρέκλες διαθέτουν πλάτη με σχετική ευκαμψία έτσι ώστε όταν κινούμαστε και πιέζουμε το σώμα μας πάνω της να μην επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη με επιπλέον πίεση.

2. Έδρα της καρέκλας:
i. Απαραίτητα χαρακτηριστικά:
a. Παχιά και εργονομικά σχεδιασμένα μαξιλάρια ή υψηλής ποιότητας δίχτυ. Η επένδυση της καρέκλας δεν θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Το ιδανικό υλικό είναι η καλουπωτή πολυουρεθάνη που εκτός από εργονομία προσφέρει και μεγάλη αντοχή. Αν η έδρα είναι επενδυμένη με δίχτυ τότε θα πρέπει να έχει την κατάλληλη ελαστικότητα ώστε να μην πιέζει την πυελική περιοχή

ii. Προαιρετικά χαρακτηριστικά
a. Ρυθμιζόμενο βάθος ώστε ο χρήστης να μπορεί να το ρυθμίσει σύμφωνα με τον σωματότυπό του.
b. Ρυθμιζόμενη κλίση της έδρας. Με αυτό τον μηχανισμό ο χρήσης θα έχει την δυνατότητα να ρυθμίσει την κλίση του καθίσματος ελαφρά προς τα κάτω αν η φύση της δουλειάς του απαιτεί να σκύβει συχνά προς τα μπρος (π.χ. εργαστήριο).
c. Σχεδιασμός τύπου «καταρράκτη». Ιδανικά το εμπρός μέρος της έδρας θα πρέπει να έχει κλίση προς τα κάτω έτσι ώστε να μην πιέζει τα πόδια και να επιτρέπει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

3. Μπράτσα της καρέκλας:
i. Βασικά χαρακτηριστικά
a. Μπράτσα ρυθμιζόμενα σε ύψος και πλάτος. Κάθε εργονομική καρέκλα πρέπει να διαθέτει μπράτσα διότι η θέση των χεριών όταν εργαζόμαστε είναι πολύ σημαντική. Επειδή όμως ο σωματότυπος του κάθε χρήστη διαφέρει θα πρέπει τα μπράτσα να έχουν επαρκές ύψος και αρκετό πλάτος ώστε τα χέρια να στηρίζονται άνετα και σωστά.

ii. Προαιρετικά χαρακτηριστικά
a. Μπράτσα ρυθμιζόμενα σε διάφορες κατευθύνσεις. Όσο περισσότερες ρυθμίσεις προσφέρουν τα μπράτσα του καθίσματος τόσο πιο άνετα και αναπαυτικά καθόμαστε ή δουλεύουμε.

4. Μηχανισμός ανάκλισης
Βασικά χαρακτηριστικά
a. Η καρέκλα γραφείου θα πρέπει να διαθέτει κάποιου είδους μηχανισμό ανάκλισης έτσι ώστε να μπορούμε κατά την διάρκεια της εργασίας μας να γείρουμε προς τα πίσω και να ξεκουράσουμε το σώμα μας. Ιδανικά η στάση μας πάνω στην καρέκλα θα πρέπει να είναι δυναμική, να κινούμαστε δηλαδή πάνω στην καρέκλα και τα μέρη της καρέκλας να ακολουθούν αυτή την κίνηση και να μην την περιορίζουν. Συμβουλευτείτε τον οδηγό της σωστής στάσης πάνω στην καρέκλα σε αυτό τo link. Οι μηχανισμοί ανάκλισης των καρεκλών είναι οι παρακάτω

  • • Tilt
  • • Multiblock
  • • Asynchron
  • • Synchron


Διαβάστε αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά του κάθε μηχανισμού σε αυτό το link.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του άρθρου